Osteoporose

Wat is osteoporose ?

Osteoporose mag niet verward worden met osteo-arthrose. Bij osteoporose treedt er een verlies op van de dikte en sterkte van het bot. Het bot bevat minder kalk (Calcium) waardoor het dunner en brozer wordt.

Bij osteoarthrose treedt er kraakbeenverlies op t.h.v. de gewrichten.

Hoe voel ik osteoporose ?

Osteoporose doet geen pijn. Het is een silentieus proces wat onopgemerkt voorbij gaat tot er problemen ontstaan.

Wat zijn de problemen of de gevaren ?

Als het bot te dun of te broos wordt, kan het bij de minste val of het minste trauma breken. De meest frequente breuken zijn heupfracturen, wervelfracturen en polsfracturen.

Bij zeer uitgesproken vormen kan een breuk ook spontaan optreden bv. bij wandelen.

Hoe wordt het opgespoord ?

De enige manier om het duidelijk "zwart op wit" te bewijzen is een zogenaamde botdensitometrie (DEXA). Hierbij wordt de botkwaliteit t.h.v. uw heup, rug en pols vergeleken met de zogenaamde standaardwaarden van uw leeftijdsgenoten. Er wordt een statische vergelijking gemaakt en dit wordt uitgedrukt in standaarddeviaties.Een standaarddeviatie van -2.5 en groter (-2.6; -2.7; ...) wordt beschouwd als osteoporose.

Kan het worden behandeld ?

De beste behandeling is preventie. Osteoporose treft voornamelijk postmenopauzale vrouwen. Mannen worden ook doch minder getroffen. De reden hiervoor is de hormonale wisseling die plaatsvindt bij de vrouw eens de menopauze zich instelt.

Onze botmassa wordt opgebouwd tot een leeftijd van +/- 30 jaar. Nadien treedt er een zogenaamde plateaufase op waarbij er een gelijke opbouw en afbraak plaatsvindt. Eens de menopauze zich instelt, gebeurt de afbraak sneller dan de opbouw.

Door op jonge leeftijd veel calcium & vitamine D op te nemen, wordt de botmassa in het begin groter waardoor afbraak langer mag plaatsvinden vooraleer de patiƫnt iets breekt.

Beweging en belasting van het bot in combinatie met voldoende calcium inname en zonlicht is zeker aan te raden om de botmassa op punt te houden.

Eens een typische osteoporose gebonden fractuur optreedt wordt best een botdensitometrie uitgevoerd. Indien u bewezen osteoporose vertoont, komt u in aanmerking voor speciale medicatie (bifosfonaten). Deze medicatie zorgt ervoor dat de botafbraak afgeremd of gestopt wordt zodat het evenwicht terug kan hersteld worden.

Praktisch ?

Om te starten is uiteraard een botdensitometrie noodzakelijk. U consulteert hiervoor best uw huisarts of specialist die de afspraak voor u kan regelen. Nadien worden de resultaten samen overlopen en wordt de speciale medicatie voorgeschreven indien u osteoporose vertoont.

Deze medicatie wordt enkel terugbetaald indien u een officieel bewijs van osteoporose (botdensitometrie) kan voorleggen.


Osteoporose

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x